Kora:
- 2 jaja
- 1 solja secera (250 ml)
- 100 ml. ulja
- 300 ml. mijeka
- pola solje kakaoa
- 1 kasika vanila extrakta
- 2 solje brasna
- 1 prasak za pecivo
- prstohvat sode bikarbone
- prstohvat soli
Fil:
- 2 solje tecnog slaga
- 1 mlijecna cokolada
- pola solje secera u prahu
Ukrasavanje:
- 2 kasike kakaoa
- 2 kasike putera
- 5 kasika vode
- 2 kasike korn sirypa (corn syrup) -moze bez njega
- pola solje secera u prahu
Pec zagrijat na 180 C.
Kalup namazat puterom i posut sa malo brasna.
Izmutite jaja,secer,ulje i mlijeko.
Dodajte kakao,vaniliju,so i sodu bikarbonu pa izmutite.
Dodajte brasno i prasak za pecivo pa mutite zicom ili viljuskom ne mikserom.
Tijesto istresite u kalup i pecite oko 30-35 minuta ili dok kora ne bude gotova.
Gotovu koru maknite iz peci,prekrite,pustite da se ohladi pa prerezite na 3 dijela.
Izmutite tecni slag sa secerom u prahu.
Izrendajte cokoladu i dodajte slagu (malo sacuvajte za posipanje po vrhu).
Kremu podijelite na 3 dijela pa filujte tortu.
Na svaku koru po jedan dio kreme,pospite rendanom cokoladom pa ostavite u frizider da se malo hladne i stegne.
Na pec stavite sve navedene sastojke za ukrasavanje,mjesajte dok se puter ne otopi i sve ujednaci.
Maknite sa peci,malo prohladite pa ivicom torte sipajte kremu.
Ponovo vratite u frizider da odstoji bar pola sata pa posluzite se.
Da napomenem solje su malo vece oko 250 ml.ustvari Americka mjera cup je 235 ml .
0 komentari:
Objavi komentar