nedjelja, 6. studenoga 2016.

Americka torta-preukusna,brza i neodoljiva! Probajte!



Kora:
  • 2 jaja
  • 1 solja secera (250 ml)
  • 100 ml. ulja
  • 300 ml. mijeka
  • pola solje kakaoa
  • 1 kasika vanila extrakta
  • 2 solje brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • prstohvat sode bikarbone
  • prstohvat soli

Fil:
  • 2 solje tecnog slaga
  • 1 mlijecna cokolada
  • pola solje secera u prahu

Ukrasavanje:
  • 2 kasike kakaoa
  • 2 kasike putera
  • 5 kasika vode
  • 2 kasike korn sirypa (corn syrup) -moze bez njega
  • pola solje secera u prahu

Pec zagrijat na 180 C.
Kalup namazat puterom i posut sa malo brasna.
Izmutite jaja,secer,ulje i mlijeko.
Dodajte kakao,vaniliju,so i sodu bikarbonu pa izmutite.
Dodajte brasno i prasak za pecivo pa mutite zicom ili viljuskom ne mikserom.
Tijesto istresite u kalup i pecite oko 30-35 minuta ili dok kora ne bude gotova.
Gotovu koru maknite iz peci,prekrite,pustite da se ohladi pa prerezite na 3 dijela.
Izmutite tecni slag sa secerom u prahu.
Izrendajte cokoladu i dodajte slagu (malo sacuvajte za posipanje po vrhu).
Kremu podijelite na 3 dijela pa filujte tortu.
Na svaku koru po jedan dio kreme,pospite rendanom cokoladom pa ostavite u frizider da se malo hladne i stegne.
Na pec stavite sve navedene sastojke za ukrasavanje,mjesajte dok se puter ne otopi i sve ujednaci.
Maknite sa peci,malo prohladite pa ivicom torte sipajte kremu.
Ponovo vratite u frizider da odstoji bar pola sata pa posluzite se.
Da napomenem solje su malo vece oko 250 ml.ustvari Americka mjera cup je 235 ml .


0 komentari:

Objavi komentar