Inače ne pečem baš kolače, ali danas sam si dala truda dok sam pripremala ručak usput napraviti jedan slastan i brzi desert. I odluka je pala na muffine. Milka muffine. Kombinacija recepta s coolinarke i moje improvizacije. Muffini nikad bolje nisu ispali, probajte i uvjerite se i sami! :)))))
Sastojci
- 1 jaje
- 150g Šećera ( kristal)
- 1 Vanilin šećera Dolcela
- 250ml mlijeka
- 2-3 žlice kakaa u prahu Dolcela
- 100 ml ulja
- 250 g brašna
- 2 žlice Sode bikarbone Dolcela
- 1 Prašak za pecivo Docela
- 2-3 žlice putera/maslaca
- 1 milka (obična mliječna) čokolade
- 1 milka s lješnjacima
- 1/2-1 deci mlijeka
- čokoladne mrvice
- 2 žlice Lino lade nougat
Priprema
1.
Smjesa za muffine preuzeta je s coolinarke.
Dakle, u posudu sam zamutila jaje, šećer i vanilin šećer. Napravila smjesu od toga i lagano promiješala.
Ne treba se koristi mikser, može se i s pjenjačom miješati.
Postupno dodajem mlijeko, kakao, ulje, brašno. sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Te po svom guštu dodala 2 (velike :P) žlice Lino Lade.
Smjesu lagano miješate.
2.
Čokoladu sam topila na maslacu. Zašto je to bolje nego stavljati kockice čokolade? Kada stavljam kocke čokolade, uvijek kad muffini budu ispečeni, kocka ostaje i dalje kocka. Ne otopi se. Što mi se ne sviđa. Ovo smatram puno finijim rješenjem.
Dakle, 2-3 žlice maslaca otopim na laganoj vatri. Kada se maslac počne lagano topiti, odvojim pola smjese u posebnu čašu.
U otopljeni maslac dodajem jednu čokoladu (100g), polaku ju miješam te dodajem malo mlijeka da ne bude pregusta i žlicu kakao.
Za jednu sam tepsiju topila običnu Milka čokoladu.
Za drugu sam tepsiju topila Milku s lješnjacima (vidi se na slici komadići lješnjaka).
Ostavite 1/3 smjese za poslije.
3.
Podmažete papirnate kalupe maslacem kojeg ste odvojili. Amater sam što se tiče pečenja kolača, ali dosad mi se uvijek ljepila smjesa muffina i papirnati kalupi. Ovo se pokazalo kao odlično rješenje da se brzo i lako odljepi ispečeni muffin od kalupa.
Dakle, otopljenim maslacem premažete kalupe.
4.
U kalupe stavljate napravljenu smjesu (NE onu s milkom).
Napunite ih 2/3. Ne treba manje jer budu mali muffini, a ni više da ne bi deformirali se.
5.
E sada kada ste u kalupe usuli smjesu, u tu smjesu stavite po žlicu otopljene Milka čokolade.
6.
Nakon toga uzmete vilicu i okrenete ju (drugi kraj) i lagano u spiralu okrene smijesu da biste dobili oblik kao što je na slici.
Dodate čokoladne mrvice i muffini su spremni za pečenje.
U ugrijanu pećnicu (180) stavite peći 15 minuta (ako ju niste prethodno ugrijali, možda će i duže trebati, ovisi o pećnici i njezinom radu).
7.
Kada su muffini gotovi, uzmete cjediljku i uspete u nju žlicu šećera u prahu.
Podgrijem otopljenu čokoladu na laganoj vatri kako bi se lijepo oblikovao muffin.
Prošaram žlicom otopljenu čokoladu i stavim čokoladne mrvice po otopljenom dijelu (kako bi se skorile s čokoladom).
8.
Poslužite muffine i uživajte.
Ne volim se hvaliti (treba drugima pustiti da te hvale :P), no ovo su istinu prvi muffini koji su mi ispali jako sočni i ukusni.
Inače mi ispadnu suhi i lijepe se za papir.
Tako da ako se držite recepta, uživat ćete u okusu!
U slast!
0 komentari:
Objavi komentar