srijeda, 23. studenoga 2016.

MOJA BOSANSKA PITA


Sastojci
600-700 gr brasna
sol
topla voda
ulje
punjenje po zelji

Priprema
1.
Od brasna,soli i tople vode umijesite glatko tijesto (da se ne lijepi za rukice).Podijeliti ga na dva dijela,zatim jufkaluke (dobivene loptice) premazite uljem i ostaviti da odstoje.../Ja, recimo,ljeti kada pravim pitu,uopce jufkaluke ne ostavljam da odmaraju,odmah razvijam,jer je toplo vrijeme i da se razvlaciti,dok je zimi potrebno da jufkaluci odstoje bar pola sata/...za tih pola sata mozete nasjeckati krompir,meso ili pripremiti neko drugo punjenje.
2.
Eh,sada, uzeti jedan jufkaluk,staviti ga na pobrasnjenu radnu povrsinu i razviti u krug precnika 40 cm,zatim taj krug cetkicom ili prsticima kompletan premazati uljem,preklopiti na pola i staviti na kraj stola (jer obicno pitu razvijamo na trpezarijskom stolu).
Uzeti drugi jufkaluk,isto razvuci u krug precnika 40 cm ,premazati uljem,preklopiti i prebaciti na kraj stola.
3.
Odmah prevuci prvu jufku na slobodni dio stola,rastaviti polovine (opet dobijete pocetni krug) i rukama razvlacite jufku od sredine ka kraju,zavlaceci ruku ispod jufke do njene sredine i pazljivo rastezajuci prema krajevima,a zatim i krajeve.
Vidjecete nevjerovatno kolika jufka se dobije od onog malog kruga,a sto je najbitnije tanka k'o papir...ma vidi se kroz nju...
4.
Stavljate punjenje koje hocete, i zavijate u zvrkove ili uckur.
5.
Ponavljate postupak i na drugi razvijeni jufkaluk...Pita poredana u tepsiju spremna za pecenje...
6.
Evo par savjeta sto se svih vrsta bosanskih pita,tice...Bez obzira kako zavijate pitu (zvrk ili uckur) jako je bitno ne stezati napunjenu jufku u zvrk,hocu reci da taj isti zvrk treba sto labavije da bude zavijen,jer stisnuta pita u bilo kom obliku nece biti rahla i ukusna,cak sta vise bice zilava i tvrda...onda,ja sve pite,bez obzira od cega su,pecem u vec dobro zagrijanoj pecnici na njenoj najvisoj temperaturi i to max.25 minuta...ZASTO???...Zato sto ukus same pite zavisi od toga,jer na tako jakoj temperaturi ona nece izgoreti,nego ce mekana,ukusna i hrskava „izletjeti“ iz pecnice sad pa sad...a ako vi nju stavite na recimo 200°C ona samo moze biti zilava,odnosno „uzdvopecena“...
Sve sam ovo htjela napisati vama,mojim dragim Coolkama jer je ovaj recept provjeren...al' hajd' sto je provjeren,nego sto ce i onaj koji se „boji“ praviti domace jufke sa ovim receptom sigurno uspjeti...
7.
Obecala sa postaviti slike postupka razvijanja jufke i pravljenja pite,pa evo slika...nadam se da ce sada sve biti jasnije...
8.
Preklopljen jufkaluk.

9.
Jufkaluk razvijen na precnik od 40 cm i premazan uljem.

10.
Jufka razvucena rukama.

11.
Stavljeno punjenje i jufka rolana prema unutrasnjosti kruga.

12.
Kada ste zavijali jufku do stupnja da ce nastala zategnuta opna puci,sami ju prerezite nozem.

13.
Nastavite uvijati jufku do kraja.

14.
Formirajte zvrkove.

15.
Mozete i male slatke zvrkice.

16.
Ponovljen postupak.

17.
Razvlacite ju koliko mozeee...

18.
Ovdje je neko interesantno punjenje...krompir rezan na kockice pomijesan sa suhim mesom rezanim na kockice...samo stavite biber,nemojte soliti jer je meso slano.

19.
Jufka spremna za pravljenje uckura(zavijate ju u krug direktno u tepsiju)ili zvrkova...

20.
U tepsiji.

21.
Pecena!

22.
Preljevena!


23.
Uzivajte!

Posluživanje
Prelivi za pite...Iskreno,ja sam gledala kod dosta zena da pitu preljevaju provrelom vodom i uljem...uredu,ali ja nikada nijednu nisam tako preljevala,neovisno kakvo joj je punjenje...Evo Vam receptic za preliv mojih pita...U manju serpicu stavite mlijeko (kolicina zavisi od toga koliko imate pita),pavlaku,maslac (10 gr na 100ml mlijeka) i sol....da zavri...Ovim vrelim prelivom prelijte vrelu pitu i uzivajteeeeeeeee...

PRIJATNO!!!

0 komentari:

Objavi komentar