ponedjeljak, 7. studenoga 2016.

Dunja - zlatnožuti izvor zdravlja predivnog mirisa.Vrijedi procitati


Neki povjesničari smatraju da je upravo dunja, a ne jabuka, bila zabranjeno voće u Edenu.
Mirisna dunja, latinskog imena Cydonia oblonga, služi kao simbol plodnosti od starih vremena.
Tako su mladenci – uoči vjenčanja – morali pojesti dunju kako bi im brak bio plodan i sretan.
Manje je poznata činjenica da naziv za marmeladu potječe od portugalske riječi za dunju - marmeleiro. Tako se marmelada isprva pravila od dunje.
Na nju ne treba gledati samo kao ukrasno voće, već i kao lijek te ukusan i zdrav jesenski desert.


Sastav i ljekovitost dunje

Plod dunje raste na istoimenom stablu srednje veličine, koje dosegne visinu između 2,5 i 4 metra. 

Ružičasto-bijeli cvjetovi niču u proljeće te se razvijaju u zlatnožute plodove.

Sezona branja dunje počinje u rujnu.

Dunjin je plod oblika kruške, ali je nešto veći i kvrgaviji te je kraćeg vrata.

Dunja je niskokalorično voće koje na 100 grama sadrži samo 57 kalorija.

Obiluje vlaknima, sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa tiamin, riboflavin i piridoksin te minerale bakar, željezo, kalij i magnezij.

U nekim izvorima se navodi da sjemenke dunje sadrže vitamin B17.

O tom se vitaminu u službenim publikacijama jako malo govori, dok ga u alternativnim krugovima smatraju jednim od najljekovitijih prirodnih lijekova protiv raka.

Svakodnevno konzumiranje dunje pokazalo se blagotvornim kod tuberkuloze, insuficijencije jetre, proljeva, dizenterije, čira na želucu te bolesti jetre i očiju.

Visoka koncentracija dijetalnih vlakana pomaže kod mršavljenja. Kod problema s crijevima ili želucem nema boljeg lijeka od dunjina kompota.

Sok dunje pomaže kod krvožilnih, dišnih i gastrointestinalnih poremećaja.

Njezini antioksidansi značajno smanjuju rizik od raka.

Dunjina tinktura (Tinctura Ferri cydoniata) od soka svježih plodova ima moćno ljekovito djelovanje protiv bljedoće i slabokrvnosti.

Dunju možete iskoristiti i kao osvježivač prostora: jednostavno je stavite tamo gdje želite da lijepo miriše.


Dunjine sjemenke

Zahvaljujući visokom postotku sluzi, sjemenke dunje njeguju i hidratiziraju kožu.

Reguliraju proces prirodnog vlaženja, pomažući koži u zadržavanju vlage.

Zbog toga postaju sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkoj industriji.

Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa, opekotina, ispucale kože, svrbeža i kao oblog za upaljene oči.


Čaj od sjemenki

U oralnoj primjeni čaj od dunjinih sjemenki pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice.

Pomaže i kod upala usne šupljine i ždrijela te kao sredstvo za ublažavanje bolova.

Ostavite žličicu sjemenki preko noći u vodi. Zagrijte prije konzumiranja i pijte tri šalice na dan.

Isti čaj, ali negrijan, koristite protiv kožnih problema kao lokalno sredstvo.

Čaj od lišća

Prelijte žličicu osušenih listova dunje s pola litre kipuće vode. Nakon 30 minuta procijedite i pijte toplo.

Čaj od lišća dunje pomaže kod proljeva u djece i dojenčadi, te kod akni.

Losion protiv bora

Dvadeset dekagrama kožice dunje prelijte s tri decilitara rakije.

Nakon dva tjedna procijedite, ulijte u bočice i dobro zatvorite.

Pripremljenim losionom mažite bore dvaput dnevno - ujutro i navečer.

Dunja u kulinarstvu

Sirova dunja zbog svoje trpkosti nije jestiva, no u toplijim krajevima, ako odstoji dovoljno dugo na stablu može biti jestiva i u sirovom obliku.

Toplinskom obradom uništavaju se tanini koji je čine trpkom, a dodavanje meda ili šećera pretvara ju u pravu delikatesu.

Od nje se mogu pripremati marmelada, džem, kompot, žele, sok, kolači, salate i umaci.

Ako želite duže sačuvati dunju držite je u hladnjaku.


Ljekovita svojstva dunje:

  • potpomaže mršavljenju
  • smiruje proljev
  • pomlađuje i hidratizira kožu
  • koristi se protiv akni
  • pomaže kod bolesti jetre i očiju
  • djelotvorna kod anemije
  • korisna kod bolesti crijeva i želuca
  • smanjuje stres i nesanicu
  • njezine sjemenke štite od karcinoma



0 komentari:

Objavi komentar